SAUNA – put do boljeg zdravlja i većeg zadovoljstva

SAUNA – put do boljeg zdravlja i većeg zadovoljstva

SAUNA DJELUJE POVOLJNO NA KRVOŽILNI SUSTAV, POTIČE PROKRVLJENOST KOŽE, ZGLOBOVA I UNUTARNJIH ORGANA, ČISTI PORE, UČVRŠĆUJE KOŽU, OLAKŠAVA DISANJE.

Podignuti svijest o vlastitoj dobrobiti i zdravlju početak je prema životu koji nam najviše odgovara, bez stresa i svakodnevnih opsesija.

Kultura zdravog življenja, kao odgovor na brz i stresan život, postaje jedan od vodećih trendova svakodnevice. Vremena  je uvijek premalo, a  posla uvijek previše. Podignuti svijest o vlastitoj dobrobiti i zdravlju početak je prema životu koji nam najviše odgovara, bez stresa i svakodnevnih opsesija.  Naći vrijeme za vježbanje i relaksaciju vodi do stanja uravnoteženosti tijela i duha.

Uživanje u blagodatima saune jedan je od najboljih načina opuštanja, a doprinosi i tjelesnom  zdravlju. Na sjeveru Europe sauna se koristila stotinama, ako ne i tisućama godina, a poslije  HYPERLINK “https://bs.wikipedia.org/wiki/Drugi_svjetski_rat” \o “Drugi svjetski rat” Drugog svjetskog rata, sve više se koristi i u ostalim zemljama Europe pa i kod nas. Sve veći broj medicinskih, sportskih i ugostiteljskih ustanova ima saune, a postale su sastavni dio i mnogih kućanstava.

Sauna je mala prostorija ili kuća dizajnirana kao mjesto za suho ili vlažno zagrijavanje tijela. Obložena je drvetom jer u unutrašnjosti ne smije postojati ni jedan dio ili predmet od nekog drugog materijala, a pogotovo ne od  HYPERLINK “https://bs.wikipedia.org/wiki/Metal_(hemija)” \o “Metal (hemija)” metala.

Sauna se zagrijava pomoću  HYPERLINK “https://bs.wikipedia.org/wiki/Nafta” \o “Nafta” nafte,  HYPERLINK “https://bs.wikipedia.org/wiki/Ugalj” \o “Ugalj” ugljena, drveta, a najčešće se koriste električni grijači koji su dobro izolirani. Na grijačima se nalazi kamenje koje podnosi velike temperature. Kamenje služi da bi se prelilo vodom ukoliko se želi i  HYPERLINK “https://bs.wikipedia.org/wiki/Para” \o “Para” para u sauni. U vodu se mogu dodati i eterična ulja što učinak opuštanja čini daleko većim. Pored saune se nalazi ili manji bazen ili tuš  sa hladnom vodom, a preporučljivo je imati i napitke za osvježenje. Temperatura u sauni kreće se oko 100 °C za suhi zrak, a od 65 do 80 °C za vlažan zrak. Što je zrak vlažniji, to je i temperatura u sauni niža, jer se vlažan zrak teže podnosi od suhog.

U uvjetima visoke temperature dolazi do pojačanog znojenja – šire se kapilare, otvaraju pore i počinje znojenje, a suhi zrak omogućava lako isparavanje znoja što dovodi do hlađenja tijela. Na taj način, osoba može podnositi visoku temperaturu, ali samo u kratkim vremenskim intervalima i to od 5-20 minuta. Temperatura kože se podiže na 40-42°C, ali se unutrašnja temperatura podigne samo za 1°C.

Nakon kratkog boravka u sauni slijedi faza hlađenja kratkotrajanim hladnim tuširanjem. Takvim postupkom se izaziva sužavanje krvnih žila koje su se raširile uslijed djelovanja visoke temperature, smanjuje se znojenje, olakšava dotok krvi u srce i uspostavlja normalna vrijednost krvnog tlaka. Slijedi kratak odmor , pa ponovni ulazak u saunu. Tijekom  boravka u sauni izluči se od 400-1000 ml znoja, pa se shodno tome preporučuje i uzimanje dosta tekućine. Ovakav ciklus delovanja vrućeg zraka i hladne vode smije se ponoviti do 3 puta u jednom danu, a 1-2 puta tjedno, da bi se postigli maksimalni učinci na zdravlje.

Liječnici sve više ističu pozitivan uticaj saune na zdravlje, jer može organizam pripremiti na borbu s raznim bolestima.

Sauna djeluje povoljno na krvožilni sustav, potiče prokrvljenost kože, zglobova i unutarnjih organa, čisti pore, učvršćuje kožu, olakšava disanje. U skladu sa finskom poslovicom “ u sauni  ljutnja isparuje, a bijes se isušuje”, izuzetno povoljno djeluje i na psihu. Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolirati od svega i posvetiti se samom sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa. Izmjena vrućeg i hladnog aktivira hormone u mozgu, endorfine, koji potiču stanje dobrog raspoloženja.

Visokim temperaturama izazivamo različite reakcije, među kojima je i podizanje kardiološke funkcije. Da bi rashladila organizam, krv mora brže teći kako bi stigla do svih dijelova tijela, a samim tim je uvećan broj srčanih otkucaja. Krv brže cirkulira kroz krvne žile tako da i srcu doprema veću količinu hranjivih tvari i kisika. Jedno finsko istraživanje na muškarcima od 45 do 6o godina života, pokazuje 40% smanjen rizik od prerane srčane smrti kod onih muškaraca koji idu u saunu jednom na dan.

Sauna poboljšava elastičnost krvnih žila. U kratkim vremenskim intervalima kapilare, arterije i površinske vene šire se i skupljaju, a samim tim postaju elastičnije. Boravak u sauni pojačava prokrvljenost sluznice dišnih puteva i ona postaje sposobna boriti se sa raznim infekcijama i alergenima iz zraka. Izuzetno se povećava otpornost na hunjavicu, prehladu i gripu kao najčešće bolesti dišnih organa. Preporučuje se za olakšanje disanja ljudima sa astmom i drugim kroničnim plućnim bolestima, ali kod akutnih napada se ne smije koristiti.

Boravak u sauni potiče imunološki sustav zato sto  se poveća oslobađanje i izlučivanje obrambenih komponenti imunološkog sustava u krv. Podizanju imunološke obrane pogoduje i navikavanje organizma na šok zbog promjene vrućeg i hladnog zraka, jer se znatno smanjuje mogućnost pojave bolesti kao posljedica prelaza iz pregrejanih prostorija na hladan zimski zrak.


Prilikom korišćenja saune dolazi do ubrzavanja cirkulacije i do znojenja, a za to je potrebna energija iz organizma, tako da nakon jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija (otprilike 3-5 km laganog trčanja). Zaključak: koristi i kod mršavljenja. Međutim, nije sve tako jednostavno. Iako vaga nakon boravka u sauni pokazuje smanjenje težine, ne treba zaboraviti da se to organizam znojenjem riješio vode. Znači, sauna nas sama po sebi neće učiniti vitkijima, ali nam u kombinaciji sa pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću može pomoći. Sauna pospješuje izmjenu tvari i prokrvljenost pa stoga i razgrađivanje štetnih tvari, naročito masnoća, a smiruje razdražljivost i stres koji prate dijetalni režim prehrane.

Sauna doprinosi i mirnom snu i kvalitetnom odmoru. Korišćenje saune prije spavanja poboljšava  kvalitet sna i otklanja eventualnu nesanicu. Uz to, opušta i mišiće te ublažava  neugodne bolove u zglobovima. Sauna je posebno preporučljiva sportašima nakon napornih treninga, jer ublažava upalu mišića.


Korišćenjem saune i znojenjem uklanjamo štetne tvari i otrove iz tijela. Koža postaje glatka, nježna i čista, pa se sauna vrlo često koristi i u kozmetičke svrhe.

Sve osobe koje imaju bilo kakvih problema sa zdravljem, moraju se prije korištenja saune posavjetovati sa svojim liječnikom. Ne savjetuje se osobama sa bolestima srca, visokim krvnim tlakom, bolestima štitnjače, kod akutnih bolesti i povećane temperature, kod neuroloških bolesti praćenih napadima grčeva (npr. epilepsija).

Najnovije vijesti sve vijesti

Have no product in the cart!
0